Stichting M.C. van Beek hecht groot belang aan sociale veiligheid. Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van de veiligheid van bewoners/cliënten door bijvoorbeeld gedragsregels binnen een instelling en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag is een breed begrip, het kan gaan om mishandeling of seksueel misbruik, maar ook om verwaarlozing, pesten of discriminatie.
Sociale veiligheid vraagt om een klimaat dat getuigt van gelijkwaardigheid en respect, waarin gevoelens van onveiligheid tijdig worden gesignaleerd en aangepakt. Helaas lopen kwetsbare mensen meer risico om geconfronteerd te worden met grensoverschrijdend gedrag. Extra reden om als organisatie een sociaal veiligheidsbeleid te hebben: een visie op veiligheid vertaald in heldere richtlijnen voor het handelen van een ieder. De huidige wet- en regelgeving vraagt hier ook om. Denk aan de Wet verplichte meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling, de Jeugdwet, de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de eisen die de Wmo stelt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en gemeentelijke toezichthouders houden toezicht op kwaliteit en veiligheid.
Stichting M.C. van Beek steunt bij voorkeur kleinschalige initiatieven. De kracht van kleinschaligheid is de nabijheid. Hoe die eigenheid te bewaren en te zorgen voor veiligheid voor een ieder? Beleid maken rond sociale veiligheid kan voor kleine instellingen een grote klus zijn. Ter ondersteuning hebben we daarom een hulpmiddel ontwikkeld: de checklist sociale veiligheid. Ook wordt deskundigheidsbevordering aangeboden in de vorm van de training In Veilige Handen van de NOV en advies op maat door de Sesamacademie. Hieronder leest u meer over het ondersteuningsaanbod.
We hebben een ‘Veiligheidschecklist’ ontwikkeld met tien maatregelen: download hier de PDF
(De checklist is een coproductie van de Stichting M.C. van Beek, Movisie en Marijke Lammers Bejegeningsvraagstukken.) Aanvragers kunnen deze checklist gebruiken om hun veiligheidsbeleid te toetsen en zo nodig te verbeteren. Het invullen van de checklist is onderdeel van de aanvraagprocedure.
We verwachten niet dat aanvragers álle genoemde maatregelen in huis hebben. We hechten echter veel waarde aan bejegenings- en preventiebeleid. Daarom zijn een gedragscode, het opvragen van een VOG en deskundigheidsbevordering minimaal vereist. De checklist zien we als een groeimodel, waarin instellingen aan steeds meer punten kunnen gaan voldoen. Ter ondersteuning hiervan biedt de stichting M.C. van Beek bij een donatie tevens een vergoeding voor deskundigheidsbevordering en advies op maat aan. Zie onder.
Sociaal veiligheidsbeleid bestaat idealiter uit drie delen, die zijn verdeeld over 10 checkpunten.
a. Zo gaan we hier met elkaar om; Bejegeningsbeleid
b. Risico’s zoveel mogelijk beperken; Preventiebeleid
c. Wat te doen als het onverhoopt misgaat; Reactiebeleid
Download hier het document met toelichting op de checklist.
Aan het eind staat een stroomschema dat bij de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag duidelijk maakt welke stappen nodig zijn en welke wetten daarbij gelden.
Ter ondersteuning van het sociaal veiligheidsbeleid biedt de Stichting M.C. van Beek instellingen (voor maximaal twee deelnemers per instelling) een volledige vergoeding aan van de kosten voor deelname aan de Training In Veilige Handen (IVH). Deze training wordt gegeven door de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). De training bestaat uit twee dagdelen.
Instellingen die vooral met vrijwilligers werken kunnen ook advies op maat krijgen en/of de hulp van een vertrouwenspersoon inroepen. Hiervoor kunnen ze een beroep doen op de SESAM Academie (Senioren voor de Samenleving). Hun experts zetten zich op vrijwillige basis in voor vrijwilligersorganisaties. Instellingen kunnen bij Stichting M.C. van Beek een aanvraag voor een vergoeding indienen voor maximaal 4 dagdelen.
Stichting M.C. van Beek ziet stimulering van sociale veiligheid als een maatschappelijke verantwoordelijkheid van fondsen. We ervaren dat fondsen een stimulerende functie kunnen vervullen en hiermee hun donaties extra waarde mee kunnen geven. We zetten ons in om dit te verbreden naar andere fondsen onder de koepel van de FIN, de branchevereniging van fondsen en foundations. We trekken hierin samen op met Porticus (een wereldwijd opererend familiefonds).
We hebben een podcast gemaakt. Deze gaat over de rol van het fonds van de Stichting M.C. van Beek ten aanzien van de sociale veiligheid.
BELUISTER DE PODCASTFormuleer een visie rond gewenst gedrag en leg een gedragscode en omgangsregels vast
In het bejegeningsbeleid formuleert de organisatie zijn mens- en zorgvisie en de gewenste omgang. Klik hier voor een voorbeeld van een visie op veiligheid. Onderdeel hiervan is ook de omgang met relaties en seksualiteit.
Een gedragscode biedt duidelijkheid over gewenst en ongewenst gedrag in de relatie medewerker-bewoner. De code wordt bij alle arbeids-, stage- en vrijwilligersovereenkomsten gevoegd. Het is van groot belang dat de code gaat leven in de organisatie en dat hij bij iedereen bekend is. Voor een voorbeeld van een gedragscode zie de Toolkit werken aan sociale veiligheid, bijlage 2.
Omgangsregels zijn er voor iedereen; bewoners, medewerkers, maar ook bijv. voor gasten van uw bewoners.
Voorbeeld omgangsregels zie de Toolkit werken aan sociale veiligheid, bijlage 1. U kunt de omgangsregels samen met cliënten/bewoners formuleren. Zie hiervoor het document: ‘Tips: maken en implementeren omgangsregels’. Zorg dat het onderwerp bespreekbaar is en zet bejegening, gedragscode en omgangsregels regelmatig op de agenda. Neem het bijvoorbeeld ook op in medewerkers- en cliënttevredenheidsonderzoek.
Ter illustratie zie onderstaande documenten:
Faciliteer deskundigheidsbevordering
Professionals moeten kennis hebben van signalen en handvatten hebben om gedrag adequaat te beoordelen, bespreekbaar te maken en om gepast te reageren.
Deskundigheidsbevordering is dus nodig op alle onderdelen van het veiligheidsbeleid: bejegenings-, preventie- en reactiebeleid. Het begint met bewustzijn van (on)veiligheid, een ‘niet pluis’ gevoel serieus nemen. Training kan daarbij helpen; kennis van signalen, leren gedrag bespreekbaar te maken en weten welk stappen gezet moeten worden.
Stichting M.C. van Beek en Porticus bieden daarom per instelling (voor maximaal twee medewerkers per organisatie) vergoeding van de kosten aan bij deelname aan de training ‘In Veilige Handen‘. In deze training komen alle onderwerpen van de checklist aan bod. Dit is een basistraining, waardoor verdieping op specifieke onderwerpen nodig kan zijn. Bijvoorbeeld over methodisch handelen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag (vlaggensysteem.nl).
Inter- en supervisie dragen bij aan een open sfeer die de veiligheid in een instelling ten goede komt. Het is wenselijk dat medewerkers die mogelijkheid krijgen, zodat ze sterk aan het werk kunnen blijven. Besteed aandacht aan het leren omgaan met agressie. Zorg voor goede nazorg na incidenten.
Preventiebeleid is gericht op het opsporen en beïnvloeden van factoren die het risico van grensoverschrijding vergroten en al in het aanstellingsbeleid rekening te houden met de veiligheid.
Neem het juiste personeel aan
Bescherm medewerkers tegen agressie en geweld
Werkgevers zijn verplicht om hun personeel te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting, waaronder agressie, seksuele intimidatie en discriminatie door zowel eigen personeel als door bewoners en bezoekers.
U kunt maatregelen treffen om dit te voorkomen. Het begint weer met de omgangsregels en deskundigheid.
Breng risico- en beschermende factoren in kaart
Vertrouwenspersoon/Vertrouwenscontactpersoon
De drempel om klachten of vermoedens van grensoverschrijdend gedrag aan te kaarten kan hoog zijn. Een vertrouwenspersoon biedt een laagdrempelige en onafhankelijke mogelijkheid om dilemma’s en vermoedens over grensoverschrijding en seksueel misbruik op een veilige manier te bespreken. Een vertrouwenspersoon kan iemand binnen de instelling zijn, maar het kan ook een externe persoon zijn. Een interne vertrouwenscontactpersoon is een alternatief. Deze is dan het eerste aanspreekpunt bij grensoverschrijdend gedrag en kan zo nodig doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon buiten de instelling (zie hieronder). De Jeugdwet verplicht om gebruik te maken van vertrouwenspersonen van het AKJ.
Weet wat te doen als het mis gaat
Ondanks alle zorg en oplettendheid kan er toch sprake zijn van een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag. Dan dient er een inschatting gemaakt te worden van de situatie. Is dit een bejegeningsklacht of lijkt er inderdaad sprake te zijn van ernstig grensoverschrijdend gedrag? Dan is het belangrijk te weten hoe de vervolgstappen eruitzien. Hier vindt u het schema; Vermoeden klacht grensoverschrijdend gedrag.
Bij sterke vermoedens van ernstige grensoverschrijding staan hierin de wettelijke stappen op een rij. Het valt of staat met een cultuur in de organisatie waarin gesproken kan worden over twijfels, vermoedens en fouten en waar wordt geleerd van fouten.
Maak gebruik van een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
U bent verplicht een meldcode te hebben waaruit duidelijk wordt hoe met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling wordt omgegaan. Met huiselijk geweld wordt gedoeld op de relatie, niet op de locatie. Het gaat dus om geweld door familieleden van bewoners en geweld tussen bewoners als zij een partnerrelatie met elkaar hebben. Ook mensenhandel (waaronder loverboyproblematiek) is inmiddels expliciet opgenomen in de meldcode. Vermoedens meldt u bij Veilig Thuis, daar kunt u ook terecht voor advies.
Voor meer informatie zie Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Opmerking: bij huiselijk geweld is het de verantwoordelijkheid van de instelling om te signaleren en zo nodig te melden bij Veilig Thuis. Bij grensoverschrijding door een medewerker dient de instelling tevens zelf op te treden jegens de medewerker, naast melding bij de Inspectie. Zie verder het stroomschema.
Zorg voor een klachtencommissie en medezeggenschap
Geef de bewoner een stem en een mogelijkheid klachten te uiten. Informeer bewoners over waar of bij wie zij met eventuele klachten terechtkunnen en op welke wijze deze worden behandeld.
Stichting M.C. van Beek werkt samen met andere fondsen aan sociale veiligheid. Porticus (een wereldwijd opererend familiefonds) en de Stichting M.C. van Beek zien dit als een maatschappelijke verantwoordelijkheid van fondsen en werken samen op het terrein van agendering en stimulering van sociale veiligheid bij haar doelgroepen. We ervaren dat fondsen een stimulerende functie kunnen vervullen en hiermee hun donaties extra waarde mee kunnen geven en zetten ons in om dit te verbreden naar andere fondsen onder de koepel van de FIN, de branchevereniging van fondsen en foundations.